Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Συνεχείς «ακρωτηριασμοί» χωρίς αναισθητικό

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ



Για εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ απ' τις συγχωνεύσεις 661 κλινικών μέχρι το τέλος του χρόνου μίλησε, χτες, ο υπουργός Υγείας

Προάγγελος των συγχωνεύσεων 661 κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία μέχρι το τέλος του 2012 αποτελεί το «λουκέτο» στα Θεραπευτήρια 1ο και 7ο, στα Μελίσσια και στα Πατήσια, αντίστοιχα, που ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος.


Οι κλινικές των παραπάνω νοσοκομείων μεταφέρονται στο «Σισμανόγλειο» (Μελίσσια), «Αγίους Αναργύρους» (Κάτω Κηφισιά) και στο «Αγία Ολγα» (Νέα Ιωνία). Τόσο προχτές όσο και χτες με δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας επανέλαβε την προσήλωσή του στη σύνθλιψη των υπηρεσιών Υγείας προβάλλοντας υποκριτικά την κάλυψη των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων. «Εδώ δένουμε έναν πληθυσμό ο οποίος συμπεριλαμβάνει όλες τις κοινωνικές κατηγορίες», είπε χτες ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο ΣΚΑΪ. «Και αρχίζω από τη Νέα Ιωνία που κατοικούν λαϊκά κοινωνικά στρώματα και πηγαίνουμε προοδευτικά προς τα βόρεια, όπου είναι η μεσαία αστική τάξη που έχει ανάγκη το δημόσιο νοσοκομείο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν κλείνουμε. Μετακινούμε κλινικές».

Επιχειρεί δηλαδή να κρύψει ότι κάθε κρεβάτι που κλείνει δεν ξανανοίγει, όπως έχει δείξει και η μέχρι τώρα πρακτική των μετακινήσεων ή συγχωνεύσεων. Δηλαδή, με το επιχείρημα της χαμηλής πληρότητας (47% στο 1ο και 20,70% στο 7ο) χάνονται 254 (154 και 100 αντίστοιχα) πολύτιμα κρεβάτια στα Μελίσσια και στα Πατήσια, λες και σ' αυτές τις περιοχές δεν κατοικούν λαϊκά στρώματα.

Η λογική των συγχωνεύσεων υπακούει στο διαβόητο «εξορθολογισμό των δαπανών της Υγείας», που οι κύριες διαστάσεις του είναι η περιστολή των δαπανών και η κάλυψη δραματικών κενών στα κεντρικά νοσοκομεία, όπως τα τρία που μεταφέρονται οι κλινικές των δύο θεραπευτηρίων. Αλλωστε, ο υπουργός Υγείας δήλωσε απροκάλυπτα ότι με το κλείσιμο των δύο θεραπευτηρίων το κράτος θα εξοικονομήσει 3,142 εκατ. ευρώ το χρόνο ενώ χτες (μιλώντας στο ΣΚΑΪ) πρόσθεσε: «Θα έχει προβολή ανά την Ελλάδα και φιλοδοξούμε εδώ στο τέλος να ξεπεράσουμε τα 300 εκατομμύρια σε οικονομίες».

«Οι ώρες που ζούμε είναι ώρες ευθύνης απέναντι σε μας και τα παιδιά μας. Είναι ώρες κρίσιμες για μας και τους ασθενείς μας. Τα νέα μέτρα είναι θανατηφόρα», επισημαίνει η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση, με την οποία αναδεικνύει γιατί οι εξελίξεις στην Υγεία επιβάλλουν τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στη γενική απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, στις 10.30 π.μ.

Από τον ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου