Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΩΝ.....

    

Μεσολόγγι, 22/5/2015

Προς:
 Διοίκηση 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας                 

   Κοινοποίηση προς:
·        Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή
·        Εισαγγελέα  Πρωτοδικών Μεσολογγίου
·        Δήμαρχο Μεσολογγίου
·        Διοικητή Νοσηλευτικής Μονάδας Μεσολογγίου
·        Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
·        Ιατρικό Σύλλογο Μεσολογγίου
·        Διευθυντή ΚΥ Ναυπάκτου
·        Διευθυντή ΚΥ Αιτωλικού
·        Διευθυντή ΚΥ Αστακού
·        ΕΚΑΒ Πατρών

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει πλέον η παθολογική κλινική του νοσοκομείου Μεσολογγίου, λόγω της μεγάλης έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Με βάση το τελευταίο εγκεκριμένο από τα αρμόδια όργανα πρόγραμμα εφημεριών της κλινικής μας για το μήνα Μάιο, προβλέπεται για το τριήμερο 22 έως και 24 Μαΐου, κάλυψη κάθε 24ωρης εφημερίας από έναν μόνο παθολόγο γιατρό αντί για τους τρεις γιατρούς (έναν ειδικό παθολόγο και δύο ειδικευόμενους ή γενικούς γιατρούς) που απαιτούνται για την ασφαλή διεκπεραίωσή της.

 Επισημαίνουμε ότι κατά τη διάρκεια μιας εφημερίας πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες των νοσηλευόμενων στην κλινική ασθενών (πάνω από 25 άτομα), να αντιμετωπίζονται τα επείγοντα περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία (πάνω από 50 στη διάρκεια του 24ώρου), να γίνονται διακομιδές, συνοδεία γιατρού, βαρέως πασχόντων ασθενών προς τριτοβάθμια νοσοκομεία, να γίνονται παθολογικές εκτιμήσεις σε νοσηλευόμενους άλλων κλινικών, να γίνεται διεκπεραίωση εισιτηρίων και εξιτηρίων και να καλύπτονται τις περισσότερες ημέρες του μήνα πάσης φύσεως περιστατικά άλλων ειδικοτήτων τα οποία δεν καλύπτονται από ειδικούς γιατρούς (καρδιολόγο, παιδίατρο, νευρολόγο, νεφρολόγο, ουρολόγο κλπ). 

Οι γιατροί που καλύπτουμε την παθολογική κλινική, όλοι μας μετακινημένοι από γειτονικά κέντρα υγείας και νοσοκομεία εδώ και χρόνια, καταβάλουμε την μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να στηρίξουμε τη λειτουργία της παθολογικής κλινικής, που χωρίς αμφιβολία αποτελεί το θεμέλιο λίθο της λειτουργίας του νοσοκομείου Μεσολογγίου. Δηλώνουμε ωστόσο ότι με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί το προσεχές τριήμερο, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ανταποκριθούμε στο έργο μας. Δεν είναι σε καμιά περίπτωση δυνατόν, ένας μόνο γιατρός να αντιμετωπίσει για 24 ώρες συνεχώς, τις πολλαπλές, ποικίλες και ενδεχομένως ταυτόχρονες ανάγκες της εφημερίας μιας παθολογικής κλινικής. Επομένως, η έγκριση εφημεριών με έναν μόνο παθολόγο γιατρό καθιστά την εφημερία άκρως επισφαλή και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των ασθενών καθώς και την επαγγελματική υπόσταση των γιατρών. Να αναφέρουμε ότι μέχρι και χθες, υπήρχε η προφορική διαβεβαίωση από τους υπευθύνους ότι το πρόγραμμα θα καλυφθεί με έκτακτες μετακινήσεις γιατρών, αλλά δυστυχώς τίποτα δεν υλοποιήθηκε. 

Επομένως, οι γιατροί της παθολογικής κλινικής δηλώνουμε, ότι με τις παρούσες συνθήκες για το προσεχές τριήμερο :
·        δεν θα είναι δυνατή η εισαγωγή ασθενών
·        θα δίνονται οι πρώτες βοήθειες μόνο στα σοβαρά έκτακτα περιστατικά
·        δεν θα είναι δυνατή η διακομιδή, συνοδεία γιατρού, βαρέων περιστατικών προς τριτοβάθμια νοσοκομεία, τα οποία θα πρέπει και να ενημερώσετε για όλα τα παραπάνω.

Θέτουμε όλους τους αρμόδιους φορείς προ των σοβαρών ευθυνών τους, επισημαίνοντας ότι δεν θα φέρουμε καμία ευθύνη σε οποιαδήποτε περίπτωση βλάβης της υγείας ή απώλειας της ζωής ασθενών λόγω της αδυναμίας να ανταπεξέλθουμε στο ιατρικό μας έργο, υπό αυτές τις ανεπίτρεπτες συνθήκες. 


Οι γιατροί της παθολογικής κλινικής :
Δημήτριος Καρατζογιάννης, διευθυντής
Κατερίνα Βογιατζή, επιμελήτρια Α΄
Βασιλική Κωλέτη, επιμελήτρια Α΄
Αλέξανδρος Σαλταμαύρος, επιμελητής Α΄
  
         

    



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου