Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Παρέμβαση από την ΠΟΕΔΗΝ στον Υπουργείο για την καταβολή των δεδουλευμένων πρόσθετων αμοιβών

ΑΘΗΝΑ 10/12/2012
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 965

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ


Κύριε Υπουργέ,

Στη πρώτη συνάντηση με την ανάληψη των καθηκόντων σας, αλλά και σε Απεργιακές Κινητοποιήσεις που οργανώσαμε όλο αυτό το διάστημα, επισημάναμε τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων πρόσθετων αμοιβών (Κυριακές, αργίες, νυχτερινά).

Οι οφειλές προκύπτουν από δύο αιτίες.

Η πρώτη αιτία είναι η δραστική περικοπή κατά 40% του συνολικού ετήσιου κονδυλίου σε σχέση με πέρυσι (τα 154 εκατ. ευρώ του έτους 2011 μειώθηκαν σε 99.700 εκατ. ευρώ το έτος 2012).

Παρά τις δραστικές μειώσεις που υπέστη το ωρομίσθιο με το Νέο Μισθολόγιο δεν κατέστη εφικτό οι εργαζόμενοι να εξοφληθούν. Η εξόφληση μέρους των δεδουλευμένων έγινε με μεγάλες καθυστερήσεις εξαιτίας των ετεροχρονισμένων σταδιακών εγκρίσεων μήνα – μήνα του προβλεπόμενου ανά Νοσοκομείου κονδυλίου.

Η δεύτερη αιτία είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις κονδυλίων των δεδουλευμένων μηνών, προκειμένου να εμφανίζεται πλασματική μείωση των δαπανών του Υπουργείου Υγείας, προς τους δανειστές (ΤΡΟΪΚΑ).

Η δαπάνη των τριών τελευταίων μηνών ( Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος) εκταμιεύθηκε πριν μερικές ημέρες και απαιτείται η παρέμβασή σας προς τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, τις Υπηρεσίες «Δημοσιονομικού ελέγχου» και την Ενιαία Αρχή Πληρωμών να πράξουν τα δέοντα ώστε έως τέλους του χρόνου να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων που διαθέτουν επαρκή πίστωση.

Όμως παράλληλα οφείλετε να καταγράψετε αφενός τα Νοσοκομεία που δεν επαρκεί η προβλεπόμενη πίστωση και οφείλουν μήνες του έτους 2012 αλλά και παρελθόντων ετών και αφετέρου τα Νοσοκομεία που δεν πλήρωσαν το μήνα Μάρτη επειδή τα εγκεκριμένα ποσά εντάχθηκαν στους Προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων χωρίς να ληφθεί υπ' όψιν η Νομοθετική τροποποίηση της διαδικασίας και η επαναφορά των δεδουλευμένων πρόσθετων αμοιβών στις ΥΔΕ.

Για τα Νοσοκομεία αυτά θα πρέπει να υπάρξει Νομοθετική πρωτοβουλία εξόφλησης των οφειλομένων του τρέχοντος έτους, των παρελθόντων ετών και παράλληλα επίλυσης του διαδικαστικού προβλήματος (όπου υπάρχει) για την μεταφορά της πίστωσης του μήνα Μάρτη του έτους 2012, από τους Προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων στις ΥΔΕ.

Η κωλυσιεργία αντιμετώπισης του μείζονος ζητήματος αν και βρισκόμαστε τέλος του έτους δημιουργεί υποψίες στους Υγειονομικούς που εργάζονται νύχτες, αργίες, Κυριακές και αμείβονται με ψίχουλα ότι κρύβονται σκοπιμότητες μη καταβολής των δεδουλευμένων.

Την κωλυσιεργία του Υπουργείου Υγείας θα την αντιμετωπίσουμε με νέες δυναμικές Απεργιακές Κινητοποιήσεις Κεντρικές και στα κατά τόπους Νοσοκομεία.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Ο ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ                                ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου