Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ





Η ΑΠΟΨΗ ΕΝΟΣ «ΦΥΓΟΠΟΝΟΥ»




Διάβασα τις προηγούμενες μέρες ένα κείμενο που έγραψε η κ. Χριστοφορούλα Λιάτσου και δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο αναφορικά με τις εκλογές στο Νομαρχιακό  Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.
Επειδή έχουμε συναντηθεί πολλές φορές με την συντάκτρια του κειμένου, τόσο στους δρόμους διαδηλώνοντας, όσο και σε προσπάθειες δημιουργίας κοινής δράσης μέσω «συντονιστικών φορέων ή συλλογικοτήτων», μπήκα στο πειρασμό να καταθέσω και τις δικές μου σκέψεις πάνω στο θέμα που αναδεικνύει.
Στο κείμενο της μιλάει για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου τρόπου δράσης του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος με βάση τις προσδοκίες του κόσμου. Μάλιστα χρησιμοποιεί πολλές φορές το «ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΝΕΙΣ…»
Αυτή τη προσδοκία δυστυχώς, κατά τη γράφουσα, η κραυγαλέα απουσία συνδικαλιστών της πρώην ΠΑΣΚΕ, η αποχώρηση της ΔΑΚΕ και η μη ουσιαστική συμμετοχή των συνδικαλιστών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τη γέμισε «πίκρα και λύπη για όλα όσα οδήγησαν σιγά - σιγά στη συνείδηση των εργαζομένων, σε φθορά της εικόνας και μετατροπή της μεγάλης συνομοσπονδίας των δημοσίων υπαλλήλων στη γνωστή-άγνωστη ΑΔΕΔΥ  των τελευταίων ετών».
Και αφού κάνει μια αναφορά στις «ευθύνες που επωμίζονται πλέον» οι δυο αριστερές παρατάξεις δηλ. Αριστερό Μέτωπο (ΣΥΡΙΖΑ) - Ταξική Ενότητα (ΚΚΕ) καταλήγει ευχόμενη στο νέο Νομαρχιακό  Τμήμα να τα καταφέρει σε αυτά που είναι μπροστά, τονίζοντας μάλιστα τις «μεγάλες ευθύνες που έχουν και όσοι επέλεξαν να απέχουν από τις τελευταίες αυτές διαδικασίες”.
Σαν μέλος της «Αριστερής Συσπείρωσης Υγειονομικών»  και της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., θα ήθελα να  πω στη συντάκτρια του παραπάνω άρθρου  τα εξής:
·        Οι εκλογές στο Νομ. Τμήμα της ΑΔΕΔΥ,  για το οποίο  αναφέρεται το άρθρο, είναι μόνο μια στιγμή της πορείας και ΟΧΙ ο προορισμός όπως αφήνει να εννοηθεί το άρθρο.
·        Η μη παρουσία των συνδικαλιστών της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. (κάνει εντύπωση ότι στους υπόλοιπους αναφέρεται η παράταξη και κατόπιν ο πολιτικός φορέας) δεν σημαίνει μη συμμετοχή στις διαδικασίες. Το αντίθετο μάλιστα, κάτι που δείχνει η δράση μας τόσο στα Σωματεία μας όσο και στο Νομαρχιακό μέσω της Συνέλευσης Αντιπροσώπων και του Γενικού Συμβουλίου, αν αυτά τα όργανα συγκληθούν κάποια στιγμή.
·        Κατανοώ την αντίληψη ,που διαπερνά το κείμενο ,ως κορυφαία στιγμή την εκλογή Εκτελεστικής Γραμματείας γιατί ΔΥΣΤΥΧΩΣ αυτό και η κατανομή των θέσεων είναι το κυρίαρχο σε  αυτό το όργανο και όχι η λειτουργία του. Είναι τυχαίο ότι τόσα χρόνια, που η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στην Ε.Γ. και μάλιστα στο προεδρείο, ποτέ δεν τηρήθηκε το καταστατικό ειδικά, σε ό,τι αφορά το Γενικό Συμβούλιο;
·        Επειδή, όπως είπα στην αρχή, έχουμε συναντηθεί σε πολλές προσπάθειες «συντονισμού», είτε ως φορείς είτε ως συλλογικότητες, δεν είναι παράλογο να έχεις ήδη ένα τέτοιο θεσμό, και σαν παράταξη, που συμμετέχεις στο προεδρείο του Ν.Τ., να μην τον βάζεις ποτέ σε κίνηση; Δεν δημιουργούνται ερωτήματα; Για κάποιους που δεν γνωρίζουν το καταστατικό του Νομαρχιακού Τμήματος προβλέπει κάθε τέσσερεις μήνες Γενικό Συμβούλιο του Ν.Τ. με τη συμμετοχή των προέδρων των Πρωτοβάθμιων Σωματείων του Νομού, κάτι που ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ.
·        Τελικά πριν θέσεις όλους τους άλλους στο μίξερ και πριν ανοίξεις τον ανεμιστήρα  για να σκορπίσεις τη λάσπη, μήπως πρέπει να κοιταχτείς λίγο στον καθρέφτη σου (αν τον κρατάς καθαρό);

Δημήτρης Τουμαράς
Πρόεδρος   Δ.Σ.  Συλλ. Εργ.  Νοσ.  Μεσολογγίου
Μέλος της Αριστερής Συσπείρωσης Υγειονομικών
Μέλος της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.


Υ.Γ.1. Όσο αφορά την απουσία της ΠΑΣΚΕ, με την όποια τσουβαλιαζόμαστε ,μήπως έχει να κάνει με το ότι οι περισσότεροι συνδικαλιστές της έχουν πλέον κατέβει με τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ;
Υ.Γ.2. Όση ώρα έγραφα αυτό το κείμενο στροβίλιζε στο μυαλό μου η φράση ενός γέροντα:
«Μη λες ότι είσαι αριστερός και κομουνιστής.
Άσε να το πουν οι άλλοι»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου