Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Θα σας ταράξουμε στους νόμους.



...Αφού τους κόψουμε και τους ράψουμε στα μέτρα μας!!!




Της Μαρίνας Δεμερτζιάν, δημοσιογράφου της ΕΡΤ



Στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθαίρεσε 15 προϊστάμενους του υπουργείου του και στη θέση τους έβαλε τους δικούς του ανθρώπους, χωρίς καμία άλλη διαδικασία μοριοδότησης πέρα από την υπογραφή του. Δεν παρανόμησε. ‘Εκανε χρήση  χρήση των μεταβατικών διατάξεων του νόμου που είχε περάσει το καλοκαίρι από το θερινό τμήμα της Βουλής. Οι μεταβατικές αυτές διατάξεις, δίνουν το δικαίωμα στους υπουργούς να χρησιμοποιούν την αλλαγή των οργανογραμμάτων για να παύουν και να διορίζουν προϊσταμένους κατά το δοκούν.

Η περίπτωση των Γενικών Διευθυντών του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ενδεικτική...

Και οι έσχατοι έσονται πρώτοι

Οι 4 Γενικές Διευθύνσεις του Υπουργείου έγιναν 3. Αρα ένας από τους 4 έπρεπε να φαγωθεί. Επιλέχθηκε αυτός που συγκέντρωνε τα ...περισσότερα προσόντα(!), αλλά συμπτωματικά, είχε διαφωνήσει με την ποσοτική αξιολόγηση. Συγκεκριμένα:

•    Ο Δημήτρης Παπαδημητρόπουλος, που είχε συγκεντρώσει τα περισσότερα μόρια στις κρίσεις του 2010  καθαιρέθηκε και έγινε ξανά απλός υπάλληλος.

•    Η Γεωργία Βαλατσού, που είχε αναδειχθεί από την ίδια διαδικασία ως γενική διευθύντρια (7η στην κατάταξη) προτιμήθηκε από τον πρώτο. Η συγκεκριμένη υπάλληλος είχε καταγγελθεί το 2006 από τον τότε υφυπουργό εσωτερικών ως κοπανατζού, καθώς απουσίαζε με αναρρωτική για περισσότερο από 1 χρόνο, χωρίς να έχει νοσηλευτεί ούτε μία ημέρα. Για έναν υπουργό που δηλώνει αποφασισμένος να ξεμπροστιάσει όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος αμφισβητώντας τη διαδικασία μετατροπής των συμβάσεων με το ΠΔ Παυλόπουλου, μια τέτοια επιλογή κάνει αν μη τι άλλο εντύπωση.

•    Ο Νικόλαος Μιχαλόπουλος είχε βγει τελευταίος στις κρίσεις του 2010  και δεν είχε επιλεγεί από το ΕΙΣΕΠ. Στη θέση του Γενικού είχε μπει ως αναπληρωτής.

•    Ο Ιωάννης Σπηλιωτόπουλος δεν συμμετείχε καν στις κρίσεις του 2010 για τους γενικούς διευθυντές γιατί δεν πληρούσε τα κριτήρια. Και αυτός υπηρετούσε ως αναπληρωτής.

Το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί μέχρι τις 29 Οκτωβρίου και στα υπόλοιπα υπουργεία, πάντα με πρόσχημα την αλλαγή των οργανισμών. Στόχος είναι η απαλλαγή από τους πολιτικά ανεπιθύμητους και η δημιουργία ενός κομματικού στρατού στα καίρια πόστα της δημόσιας διοίκησης.

Η φωτογραφική διάταξη για την απομάκρυνση της Γ. Δ. Αρχαιοτήτων

Μία από τους ανεπιθύμητους είναι και η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, η Μαρία Βλαζάκη, που έχει διαφωνήσει με την ποσοτική αξιολόγηση. Η κυρία Βλαζάκη δεν μπορεί εύκολα να καθαιρεθεί χωρίς να γίνουν νέες κρίσεις, γιατί φυσικά δεν είναι δυνατό να καταργηθεί η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέφυγε και πάλι στο νόμο. Στο νομοσχέδιο για τον έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων συμπεριλήφθηκε και μια φωτογραφική διάταξη, που αν ψηφιστεί θα οδηγήσει την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση.

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή, με το Θοδωρή Δρίτσα να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιλέγει ημέτερους και τον κ. Μητσοτάκη να απαντά για άλλη μια φορά ότι εφαρμόζει ψηφισμένο νόμο.

Την πρακτική του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης να κρύβεται πίσω από ψιλά γράμματα τροπολογιών και μεταβατικών διατάξεων στηλίτευσε και η Ένωση Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης που κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «έχει φροντίσει να περιβάλλει την απροσχημάτιστη παρέμβαση του στη διοικητική ιεραρχία με το μανδύα της νομιμότητας."

Η σύγκρουση Μητσοτάκη - Ραγκούση

Τα γεγονότα αυτά πλήττουν για πρώτη φορά το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη που αυτοπροβάλεται ως σκληρός πλην όμως αδέκαστος υπέρμαχος της νομιμότητας και της αξιοκρατίας. Ωστόσο αγνοήθηκαν συστηματικά από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ. Η σιωπή έσπασε μόνο όταν ο Γιάννης Ραγκούσης κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί κανοντας λόγο για πολιτικό κακούργημα σε βάρος του τόπου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στις αιτιάσεις υπενθυμίζοντας το πασόκικο παρελθόν του πρώην Υπουργού Εσωτερικών. Για την ίδια την ταμπακιέρα όμως, οι απαντήσεις του δεν είναι ούτε κατατοπιστικές, ούτε πειστικές. Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο κομμένος Γενικός Διευθυντής θα μπορέσει να ξαναδιεκδικήσει τη θέση του σε λίγο καιρό, διαβεβαιώνοντας ότι οι νέοι διευθυντές είναι προσωρινοί και ότι σε λίγες μόνο ημέρες θα προκηρυχτεί ο κανονικός διαγωνισμός. Δεν εξήγησε όμως γιατί τον έκοψε.

Όπως όλα δείχνουν, ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί με τυμπανοκρουσίες, αλλά δεν θα ολοκληρωθεί. Οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος Μητσοτάκη είναι εξαιρετικά ακριβές και χρονοβόρες.  Προβλέπονται 32 νέες επιτροπές, τα μέλη των οποίων πρέπει να εντοπισθούν, να εκπαιδευτούν και να πιστοποιηθούν, καθώς και 13 δευτερογενείς ρυθμίσεις. Ο νόμος Μητσοτάκη για την επιλογή των προϊσταμένων σχεδιάστηκε έτσι ώστε να εφαρμοστούν μόνον οι μεταβατικές του διατάξεις.

Σε ένα μόνο έχει δίκιο ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Ούτε ο νόμος Ραγκούση εφαρμόστηκε πέραν των μεταβατικών του διατάξεων. Είχε φροντίσει να τις υπονομεύσει ο τότε Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.



                                                                           Για την αντιγραφή
                                                                           Δημήτρης  Τουμαράς



Υ.Γ.
                    «αξιολόγηση»!!!   .......    «αξιοκρατία»!!!!   


                  ΤΙ  ΟΜΟΡΦΕΣ  ΛΕΞΕΙΣ!!!!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου